Forslag til fine turer
Jeg går mange fine turer i fjellet både sommer og vinter. Her kommer mange fine turforslag. Jeg legger dem ut løpende etterhvert som jeg skriver om dem.
Et nettsted for deg som vil på tur!
Møt høsten med Soveposer fra Thermarest! Fjern
Man kan gå opp på Melen fra parkeringsplassen på Reset. Fra Nord; kjørt til Fiksdalen og ta av mot Vatne, ca 7 km til høyeste punkt til parkering på Reset. Fra syd; ta av mot Vatne og følg fylkesveg 147 til parkering på Reset. Turen tar fra 2-4 timer. Toppen er ca 800 meter høy og har en fantastisk utsikt!
Fjellet er stupbratt på øst og nordsiden mot Fiksdalen, men slakere på baksiden. Pass på om det er barn i turfølget!
Fra parkeringsplassen på Reset følger du den nordligste stien (til venstre når du står med nesa mot sti-valgene). Det står skilt og vær oppmerksom på at du ikke velger stien mot Frostadtinden /Vatneskardet.
Ha på vanntette Goretex sko! Stien går i vått myr terreng østover mot det laveste punktet mellom Melen og Svarvassegga i vått myr. Terrenget skifter når man når ryggen opp mot Melen. Det er ikke noe problem å finne stien oppover, men du må regne med både gjørme og ulendt terreng. Etter 600 m (80 høydemeter) svinger stien litt nord/nordøst og man krysser en liten elv. Stien følger sørvest-ryggen opp mot toppen. Terrenget skifter til steinur i partier og på ca 600 moh kan man velge forskjellige stier oppover mellom steinura mot toppen. Se etter varder og merker. Fjellet flater seg ut på ca 800 moh og man kan lett se varden. Der finner du kasse med bok der du kan skrive navnet ditt. Følger samme rute tilbake ned fjellet.
Hva er vel ikke mer spennende for barn enn å ligge ute i telt?
Tro meg, barna elsker det. Billig er det også. Og om du ikke har utstyr, spør venner og bekjente om å låne. Det er ikke mange som bruker telt, stormkjøkken og soveposer selv hele sommerferien.
Jeg kan anbefale dere som ikke er så erfarne å slå leir ved en DNT turisthytte. Det koster kr. 70 pr voksen, og kr. 35 per barn om dere er medlemmer av DNT. Disse teltplassene er tilrettelagte, og dere kan benytte hyttens fasiliteter om dere ønsker.
Teltplasser finner dere overalt i fjellheimen. Selv vil jeg anbefale Rondane. En av de fineste hyttene jeg vet er Bjørnhollia i Rondane. Naturen rundt er særdelse frodig og vakker. Det er mange fine dagsturer fra Bjørnhollia som passer perfekt for familier med barn.
Turforslag:
Tur innover vakre Langglupdalen. Om høsten vokser det multer her, ta med noe å plukke i.
Tur til Musvoldsæter 2,5 km eller Musvoldkampen tar ca 2 t.
Tur innover canyon-dalen Skjerdalen (Villmanndalen). Her finner du juv som ble til da innlandsisen smeltet ca. 3t
Fine topper for dem som liker å se seg om fra høyden;
Blåkollen 1580
Veslekollhøe 1199
For de ekstra spreke med eldre barn
Høgronden 2115 moh. Turen tar 8t og er krevende. (https://www.ut.no/tur/2.13185/)
Rondeslottet 2178 moh. Turen tar 9 t og er krevende.(https://www.ut.no/tur/2.3207/)
Hvordan kommer jeg dit: (sjekk linker for busstider)
For å komme til Bjørnhollia kan man enten kjøre selv og parkere på Straumbu i Atnadalen, eller ta toget til Ringebu, og lokal buss eller taxi til Straumbu. Fra Straumbu er det ca 2-3 timer å gå inn til Bjørnhollia.
Om dere ikke vil ligge på samme plass flere dager, kan dere ta beina fatt og gå videre til Rondvassbu. Turen er ca 13 km og tar 4-5 timer. Fra Rondvassbu er det ca 2 timer å gå til Spranget, der det går lokal buss ned til Otta.
Utstyr for telting:
Pakkeliste for turen finner du på den generelle pakkelisten på mine beste tips
En god og stor nok sekk
Telt som bør ha fortelt og regntrekk
Sovepose, gjerne for lave temperaturer da det er kaldt i fjellet om natten
Ta gjerne med et ullpledd å ligge på, da det blir fuktig i teltet. Ull absorberer fuktighet og holder dere varme
Liggeunderlag
Et par søppelsekker. Disse kan blant annet være fine å sette sekkene på i forteltet
Stormkjøkken eller primus til å lage mat på. NB ! Husk brensel!
Tallerkner, bestikk, kopper, tollekniv eller lignende
Mat og drikke. Det kan være lurt å ha med en del vann, da det ikke er sikkert det er drikkevannskilder i nærheten av teltplassen. Ved en DNT hytte kan du hente vann på/ved hytta
Søppelposer til søppel
Mat:
Pakk gjerne inn mat i aluminiumsfolie, pannekakerøre på termos/flaske, eller forberede maten på andre måter før turen. Da blir det mye lettere å tilberede den på fjellet.
Fra syd; ta av mot Vatne og følg fylkesveg 147 til parkering på Reset. Om du ser Vestnes skiltet har du kjørt 30 m for langt.
Turen er 9,6 km, og tar fra 2-4 timer.
Toppen er 807 meter høy. Selv om den ikke er så høy har den et fantastisk utsyn. Rundturen tar deg opp til Litlevatnet, Vardtua og Storetinden (801 moh) og videre østover til Frostadtinden (807 moh).
Fra parkeringsplassen på Reset følger du den stien som er merket mot Frostadtinden. Vær oppmerksom på at du ikke velger stien mot Melen, men følger stien sørøst over Mellia. Turen starter i vått og myrete terreng, der det er lurt å ha Goretex eller vanntette sko.
Turen starter i vått og myrete terreng, der det er lurt å ha Goretex eller vanntette sko.
Stien går videre ganske bratt et stykke langs elven og fossefallet fra Litlevatnet og Svartvatnet.Her er terrenget steinet med tett bjørkeskog og det er ulendt oppover mot Litlevantnet ca 370 moh. Når du når Liltlevantet går turen på tydelig sti, jevn og slak til den møter stien fra Høgsætra i Engelsbotnen. Der stigningen opp til Vardtua og Frostatinden starter er det satt opp en fin pause benk.
Stien følger østveggen av Frostadtinden og terrenget har steinur i partier. Det er mulig å velge forskjellige stier mellom steinura oppover mot toppen.
Det er en fantastisk utsikt fra Frostadtinden. Man kan se Tomresetra, skipsverftet i Tomrefjorden og man har panorama utsikt innover Romsdalen og mot Sunnmøre.
Varden på Frostatinden er bygd opp av heller, og du finner bøker i skrin mellom steinene.
Stien følger østveggen av Frostadtinden og terrenget har steinur i partier. Det er mulig å velge forskjellige stier mellom steinura oppover mot toppen.
Det er en fantastisk utsikt fra Frostadtinden. Man kan se Tomresetra, skipsverftet i Tomrefjorden og man har panorama utsikt innover Romsdalen og mot Sunnmøre.
Varden på Frostatinden er bygd opp av heller, og du finner bøker i skrin mellom steinene.
Turen ned fra Frostadtind til Mellia følger eggen videre og går i lett i terrenget. Her nyter man utsikten mot Romsdalen og Sunnmørsalpene. Fra 570 m går du i flatt terreng med spredte busker, og følger stien mot Maribu. Dalen er så og si steinfri, med unntak av “rundsteinen” som er fraktet hit av isen.
Om vinteren elsker jeg å gå på langrenn. Det er mange fine steder å gå på ski i Norge, men mitt beste tips er å ta med familie, venner eller kolleger til Gålå. På Gålå kjøres det milevis med preparerte skiløyper så fort snøen faller i oktober/november: Gålå Turløyper
Ønsker du å leie en hytte kan jeg anbefale deg å prøve Gålå Booking
Jeg har vært turleder for DNT siden 1988. I august i år ledet jeg en tur i Rondane for DNT med leserne av bladet Iform. Dette er en tradisjon jeg har hatt i mange år. Turen går i forskjellige fjellområder, og er en fantastisk flott helg med mange herlige freske damer og noen få fantastiske menn. I år gikk turen til Høgronden 2115 moh.
Vi gikk fra fantastiske Bjørnhollia. Turen starter på grusvei, og går over i sti med skiftende steinete og myrete terreng før man når broen over elven og fossen nederst i Langglupdalen. (ca 1-1,5 t gange) Herfra starter bratt stigning fra ca 1000 moh til man når Høgrondbue 1742 moh. Man går i steinete terreng, og er utsatt for vind.
Toppstøtet går i steinete jevn bratt stigning til man brått når varden og toppen på 2115 moh. Det er et fantastisk utsyn i strålende vær, om man er heldig å nå toppen under slike omstendigheter. I tåken ser det slik ut: